Brno a orientální koberce

Ty používali koberce jako kapsy na jídlo, na spaní , někdy i jako sedla a tak se stalo, že Moravané, ač velice neradi, měli možnost poznat orientální koberce ještě před Marcem Polem. Nevím ale o žádném koberci, který by se zde z těch dob zachoval

Když byly v roce 1683 poraženi Turci u Vídně a jejich tábory vzaty v plen, šlechtici sídlící na Moravě měli ve své válečné kořisti i nádherné koberce tureckého i perského původu. A z těch se pár kusů v Brně zachovalo dodnes. Jsou v soukromých sbírkách a já mám to štěstí, že potomci šlechtice, který se obrany Vídně zúčastnil, darovali z jeho kořisti jeden turecký modlitební kobereček mně.

Pastevci asijských stepí a nomádské kmeny zhotovovali své koberce z vlny svých zvířat,zobrazovali v nich své touhy, obavy, názory – orientální koberce jsou neuvěřitelnou studnicí moudrosti pro toho, kdo v nich umí číst. Pro někoho jsou to jen krásné koberce, zvláště ty perské, ale rozumět jim, znamená vnímat toto umění i duší, ne jenom smysly – tak, jak je to u umění žádoucí.

Za první republiky bylo v Brně několik vážených obchodníků s orientálními koberci, kteří nabízeli nádherné a kvalitní zboží. V Brně jsou ještě stále rodiny, ve kterých se tyto vzácné koberce dědí. Potom ovšem přišla doba, kdy se koberce dovážet přestaly, obchodníci zmizeli v minulosti a do interiérů se začaly kupovat podlahové krytiny, které s uměním již neměly nic společného. Na pohled někoho mohly uspokojit, ale toť vše.

Před 17 lety jsem se rozhodl, že pojedu navštívit své přátele do Tibetu, nebo Íránu a pár koberců si pro sebe dovezu. Mí brněnští přátelé ale chtěli pravé ručně vázané koberce taky a a tak jsme založili rodinnou firmu ORIENTÁLNÍ KOBERCE PALACKA. Začali jsme opět cestovat do Himalájí, do pouští Číny, vesnic Íránu, Turecka a jiných zemí a v Brně se po desítkách let opět objevily pravé koberce – žádné imitace. Aby Pražáci nezáviděli, otevřeli jsme prodejnu i v Praze. Sídlo firmy je ovšem v Brně, a tak jako před staletími v dobách tatarských nájezdů, i dnes se v naší zemi povědomí o tomto unikátním užitém umění šíří z Brna . Lidé k nám chodí nejen nakupovat, ale i jako na výstavu – podívat se na krásné věci. Přijďte taky, uvidíte, že to stojí za to.

Peter Palacka
ORIENTÁLNÍ KOBERCE PALACKA
www.orientalni-koberce.cz
Brno a orientální koberce Adresa : http://www.orientalni-koberce.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: koberce, orientalni koberce
Uloženo: 20.03.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde