Nízkoenergetické domy

V době kdy zažíváme celosvětovou finanční krizi se více než kdy jindy ukazuje, jak moc jsme závislí na nerostných zdrojích. Zásoby zemního plynu a ropy nejsou nekonečné a poptávka po nich stále stoupá. I toto je jeden z důvodů, proč lidé ve vyspělých zemích stále častěji vyhledávají alternativní způsoby bydlení, které slibují nemalé úspory za vytápění, a jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí. Nízkoenergetické domy jsou navrženy právě tak, aby poskytovali maxiální úsporu energie při zachování přijatelných nákladů na realizaci.

Aby bylo možné označit rodinný dům jako nízkoenergetický rodinný dům, musí mít spotřebu energie pro vytápění maximálně 50kWh/m2 ročně. Toho se dosahuje kombinací kvalitního návrhu nízkoenergetického domu (počítá se i s orientací domu podle světových stran a prostředí, kde bude stát) a zvýšené péči při využívání izolačních materiálů (kvalitní odizolování veškerých vnějších ploch i skulin, aby nedocházelo k výměně tepla mezi interiérem nízkoenergetické stavby a vnějším prostředím.

Právě větší náročnost projektové práce a vyšší výdaje na izolační materiály způsobuje, že výdaje na nízoenergetické domy jsou větší než na běžný rodinný dům. Dá se ovšem říct, že vynaložené finance se vrátí během jedné nebo dvou tuhých zim. Navíc je možné ušetřit, pokud si vyberete některý z typových projektů nízkoenergetických domů, které můžete nalézt na stránkách naší firmy.

Alternativou k nízkoenergetichým domům jsou pasivní domy, které se od nízkoenergetických liší náročností provedení. Požadavky na úsporu energije jsou vyšší (max 15 kWh/m2 ročně) a tím pádem jsou vyšší i náklady. U pasivního domu je navíc předpoklad, že koloběh vzduchu bude zajišťován výhradně vnitřním systémem větrání (jeho strojovně je věnována jedna místnost). Z toho důvodu jsou okna pasivního domu vyrobena tak aby nešla otevřít.
Nízkoenergetické domy Adresa : http://www.fachkas.cz
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: dřevostavby, nízkoenergetické domy
Uloženo: 04.08.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde