Spojka - důležitá součást

Elektronický obchod firmy Maxi – L nabízí náhradní díly pro všechny vozidla značky Škoda. V nabídce e-shopu firmy Maxi – L naleznete pouze nové náhradní díly pro vozidla značky Škoda, které jsou v popisu rozděleny na originální náhradní díly a na dovozové náhradní díly. Mezi nabízené náhradní díly patří také spojka.

Spojka je důležitou součástkou v automobilu. Úkolem spojky je vozidlo dostat do pohybu, zastavit nebo přeřadit na jiný rychlostní stupeň.

Celý mechanismus spojky se skládá ze tří kotoučů, z nichž jsou dva hnací a jeden hnaný. Hnací kotouč je tvořen setrvačníkem a druhý kotouč je přítlačný. Mezi těmito kotouči je vložen kotouč třetí, který se nazývá lamela, na které je třecí obložení.

Když přítlačný kotouč tlačí lamelu silou pružin proti setrvačníku, je spojka zapnutá a přenáší točivý moment. Spojka dokáže přenést tak velký točivý moment, kolik síly vydrží pružiny. Pokud je tlak na pružiny příliš velký, spojka proklouzne.

Spojka je vypnutá v okamžiku, když je zatlačená na vypínací páčky, o které se opře čelo spojkového ložiska. Působením převodu od pedálu spojky se posune ložisko po vodícím trnu. Vypínací páčky přetlačí sílu pružin, lamela se uvolní a protáčí se mezi setrvačníkem a přítlačným kotoučem. Spojky dělíme podle konstrukce a způsobu ovládání. Podle konstrukce máme spojky třecí a podle způsobu ovládání rozlišujeme spojky přímé a nepřímé.

Spojka - důležitá součást Adresa : http://www.maxi-l.cz/akcni-nabidka/
Kategorie: Auto-Moto
Klíčová slova: spojka, hnací kotouč, přítlačný kotouč, lamela, spojkové ložisko
Uloženo: 26.05.2014
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Další­ weby o autech: Ford Fiesta, malý Fiat Punto, oblí­bený Peugeot 206 a legendární­ luxusní­ automobil Dodge Viper.

 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde